Noua Etichetare Europeana a anvelopelor 2021 – ce trebuie sa stii?

Din luna mai 2021 intră în vigoare Reglementarea (UE) 2020/740, care modifică modul de etichetare a anvelopelor.


Eticheta anvelopei este o măsură introdusă în 2012 pentru oferi consumatorilor din întreaga Europă informații clare cu privire la consumul de combustibil,performanța de tracțiune și zgomot, prin detalierea rezistenței la rulare a anvelopelor, aderența pe teren umed și zgomotul extern la rulare.

Scopul implementării unei etichete comune a anvelopelor a fost să ajute consumatorii să facă achiziții informate.


Începând cu 1 mai 2021 a intrat în vigoare o versiune nouă a etichetei europene pentru anvelope.


De ce este revizuită eticheta?


Comisia Europeană a decis revizuirea regulamentului privind eticheta anvelopelor pentru a crește siguranța, eficiența economică și protecția mediului înconjurător.

Consumatorii sunt astfel încurajați să achiziționeze anvelope mult mai eficient ca și consum de combustibil, mai sigure, cu nivel redus de zgomot și aderență optimă pe teren umed.

Noua etichetă vine cu un set de informații noi: cât de potrivite sunt anvelopele pentru condițiile de zăpadă severă sau geață extremă.


Diferențe între eticheta nouă și cea veche
 

                                          Etichetare Veche                                                 Etichetarea nouă

                                                         

 

Noile etichete UE pentru anvelope au un design schimbat și un nou format de scară.

Dacă eticheta veche prezenta doar clasele de anvelope în funcţie de rezistenţa la rulare, aderenţa pe carosabil ud şi nivelul de zgomot exterior la rulare, noua etichetă  aduce informații suplimentare cu privire la performanța în condiții de zăpadă și gheață.

A fost modificată și scara claselor de etichete pentru aderența pe carosabil ud și rezistența la rulare: de la 7 clase s-a ajuns la 5 clase desemnate cu litere de la A la E.


Care sunt anvelopele care intră în incidența noii reglementări
 

Reglementarea se aplică anvelopelor pentru turisme (anvelope C1), anvelopelor vehiculelor utilitare ușoare (anvelope C2) și anvelopelor vehiculelor grele (anvelope C3) care sunt introduse pe piață după 1 mai 2021.


Ce anvelope sunt excluse din noua reglementare a etichetării anvelopelor?
 

În prezent, următoarele categorii sunt excluse din domeniul de aplicare al noii reglementări: anvelope reșapate, anvelope off-road, anvelope de curse, anvelope clutabile, anvelope de rezervă pentru uz temporar, anvelope concepute pentru a fi montate pe vehicule înmatriculate pentru prima dată înainte de 1 octombrie 1990 anvelope a căror viteză nominală este mai mică de 80 km/h, anvelope al căror diametru nominal al jantei nu depășește 254 mm sau este de 635 mm sau mai mult.


Ce schimbări aduce noua etichetă Europeană a anvelopelor
 

  •        Reglementarea prevede ca atât producătorii de anvelope, cât și distribuitorii să furnizeze date oficiale de etichetare înainte de vânzarea tuturor anvelopelor: C1 (anvelope pentru turisme), C2 (anvelope pentru vehicule comerciale ușoare) și C3 (anvelope pentru vehicule comerciale grele).
  •        Există opțiunea ca la eticheta standard a anvelopei  să poată fi adăugate pictograme care să indice dacă o anvelopă este potrivită pentru condiții de zăpadă și o altă pictogramă nouă pentru aderența pe gheață.
  •        Anvelopele potrivite pentru condiții de zăpadă poartă simbolul muntelui cu trei piscuri și fulgului de nea (3PMSF) pe etichetă, precum și pe peretele lateral al acestor anvelope.  Prin urmare, anvelopele C1 (turisme) care îndeplinesc cerințele viitorului standard ISO pentru performanța pe gheață vor avea un nou simbol pe etichetă, care reprezintă o stalagmită de gheață. Simbolul pentru gheață nu va fi încă prezent pe peretele lateral.
  •        Apare o modificare minoră în ceea ce privește clasele pentru rezistența la rulare și aderență pe teren umed: clasele curente goale pentru anvelopele C1 și C2 au fost completate și clasele redundante (care nu mai sunt permise conform valorilor limită) au fost șterse și formează o nouă scară care are doar 5 clase ).
  •        Clasa de zgomot din partea de jos a etichetei, (A, B sau C) va fi întotdeauna indicată în plus față de valoarea nivelului de zgomot extern în decibeli.
  •        Eticheta anvelopelor trebuie să includă și numele producătorului de anvelope, precum și un identificator unic care să arate tipul de anvelopă.
  •        Eticheta trebuie să includă un cod QR destinat să facă legătura directă cu detaliile specifice anvelopelor din Baza de date europeană de produse pentru etichetarea energetică (EPREL).


Acestea sunt informațiile pe care trebuie să le știi cu privire la modificarea etichetării europene a anvelopelor.

Suport clienti Luni-Vineri, 08:30-17:00

0743677901 0731095065 contact@nomadparts.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!